Delingsøkonomi i verden

Del og bo med Airbnb

Noe av dette innlegget er tatt fra en tidligere levert hjemmeeksamen om Airbnb og delingsøkonomi. 

Hva er delingsøkonomi?

Delingsøkonomi er en modell som omfatter at privatpersoner deler og leier ut sine private ressurser til andre, via digitale plattformer. Det har utviklet seg til å bli en global, digital markedsplass hvor det ikke finnes grenser for hva man kan leie ut eller dele med andre. Tidligere var det helt normalt at man sov over hos venner eller familie når man var på besøk i byen. Forskjellen fra nå og da er at man nå kan ta seg betalt for å leie ut soverommet eller leiligheten sin, og det trenger ikke lengre å være venner man sover over hos. Dette er bare et eksempel på hvordan denne typen økonomi har utviklet seg, og i dag finnes det utallige ting man kan leie bort for penger, alt fra en leilighet til en håndveske. Man kan bli selvstendig næringsdrivende bare med et par klikk.

Airbnb delingsøkonomi i verden

Arne Krokan skriver i sin bok «Nettverksøkonomi» at forretningsgrunnlaget ikke er knyttet til eierskap til selveteknlogien eller tjenesten, men at det er etablert en kritisk masse av brukere, som finner tjenesten nyttig nok til å fortsette å bruke den, og dele bruken med andre inntil det kommer nye tjenester som byr på andre og mer vensetlige forhold. Det vil si at digitale tjenester er avhengig av at samfunnet omfavner teknologien og tar den i bruk, for at den skal senke transaksjonskostnadene. I tillegg er tjenester som bygger på deling av ressurser, avhengig av tillit, som igjen senker kostnadene.

Fordeler eller ulemper med å dele husvære

Gjennom omfordelingsmarkeder og fellesbruk omfordeles tilgangen til ulike goder. Airbnb er et eksempel på dette. Via delingstjenesten Airbnb kan privatpersoner registrere seg som kunder og leie ut sin bolig til andre, eller leie en bolig av andre som er registrert gjennom tjenesten. Reiselivsbransjen er i utvikling, og internettbaserte måter å dele og tjene penger på uutnyttede ressurser, har blitt en ny måte å oppleve verden på. Airbnb har spredt seg til 191 land og 34 000 byer over hele verden, de siste 8 årene. I 2015 var det 1 million overnattinger gjennom Airbnb i Norge. Ved å kunne bo privat kan man enklere oppdage nye deler av Norge, oppleve den norske kulturen på et annet nivå enn hvis man ligger på hotell. For at en slik tjeneste skal fungere er man avhengig av åpenhet og deling av ressurser og erfaringer. Leier man ut en sofa, et rom eller hele leiligheten eller huset, kan man tjene penger på noe som ikke er i bruk.

Med digitale tjenester som Airbnb skapes nettverkseffekter, ved at andre brukere i nettverket skaper fordeler gjennom rating og anbefalinger. Ved å benytte digitale tjenester og omfavne dem skapes en ny infrastruktur for sosial samhandling. Samfunnet krever hele tiden endringer, og ny teknologi endrer først måten vi løser arbeidsoppgaver på. Deretter kommer de juridiske konsekvensene og utfordringene.

En dansk raport som ble lagt frem i dag (16.01.17) advares det om at deling skaper nye arbeidsmarkeder med en løsere tilknytning til arbeidslivet, mer utydelig arbeidsgiveransvar og manglende betaling av avgifter og skatt. rapporten viser også til konsekvensene av at næringer som får utvikle seg uten faste reguleringer, kan skape økt sosial dumping i Norden. Sosial dumping vil si at kravene til arbeidsforhold ikke overholdes.

Airbnb delingsøkonomi

Er det ikke greit  å sover over på sofaen lenger?

Airbnb er en del av den voksende delingsøkonomien og er en av grunnene til at fenomenet eksisterer. Airbnb og delingsøkonomien har fått kritikk fra blant annet LO på grunn av dens mangel på skattebetaling. LO mener delingsøkonomien skaper ubalanse mellom kapital og arbeid, og vil derfor påvirke den norske velferdsmodellen (Løvdal 2016). På grunn av at arbeiderne er løsere tilknyttet arbeidsmarkedet og at betalingen for tjenesten i Norge blir sendt direkte til selskapets hovedkontor, er heller ikke selskapet skattepliktige i Norge (Yousefi 2015).

Regjeringen jobber med å finne ut hvordan Norge skal forholde seg til delingsøkonomien. Finansminister Siv Jensen har tidligere uttalt at: ”Delingsøkonomien kan gi fordeler for forbrukerne og fremme verdiskaping og produktivitet” (Skard og Gjerstad 2016). I tillegg vil de se på hvilke muligheter og utfordringer denne økonomien gir landet. Internett og ny teknologi gjør det mulig å finne ressurser i nærheten, dersom man har bruk for det (Lunde 2016). Hvordan man skal løse utfordringene er ennå noe uklart, men hvorfor ikke omfavne endringene fremfor å motarbeide dem?

 

Hanne Grøtli Løkken

_____________________________________________________________________________________

Kilder:

Løvdal, Jonas. 2016. Jurist og spesialrådgiver for LO. (Foredrag i forbindelse med karriereuken på Høyskolen Kristiania.)

Lunde, Heidi N. 2016. Stortingsrepresentant i finanskomiteen for Høyre. (Foredrag i forbindelse med karriereuken på Høyskolen Kristiania.)

Yousefi, Shaghayegh. 2015. ”Airbnb og Uber trenger ikke å betale skatt i Norge”.

http://www.dn.no/nyheter/2016/11/18/0520/Reiseliv/airbnb-utvider-tilbudet

http://www.dagsavisen.no/innenriks/deling-gir-dumping-1.913264

RelatedPost

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.