msuikk spotify

En ny verden med musikk fra Spotify?

Det har blitt så enkelt, så enkelt. Bare plugg inn headsettet eller høytaleren i mobilen/nettbrettet/PC’en og trykk play. Uansett hvor du er, hva du gjør eller hvordan humøret er, kan du spille hvilken som helst musikk. I 2015 viste tall fra Norsk mediebarometer at hele 88% av unge mellom 16 og 24 år, bruker en musikkstrømmetjeneste. Spotify har blitt fast innventar i hverdagen. Men er det lovlig med en så enkel tilgjengelighet?

Det å eie musikk selv kom med kassettene og LP-platene, og musikken ble et indrustielt produkt som ble distribuert av selskaper. Man kunne kjøpe en LP, men hvis du ga den bort satt du ikke igjen med noe selv. Gjennom kassettene kunne man kopiere musikk fra den ene kassetten til den andre, men lyden ble aldri like bra som på originalen. Videre kom CD’ene, hvor musikken ble kodet inn på en plate, og man fikk et rikere lydbilde enn tidligere. Med CD’ene kunne man føre musikken tilbake til et digitalt format, komprimere den og legge filen inn på en PC i formatet Mp3. Spice girls med Spiceworld var min første CD, og det var stort! Jeg vokste meg gjennom CD-spiller og Discman, videre til mp3-spiller og musikkfiler, til dagens spotify.

Ulovlig deling?

Å kunne legge musikk fra Pc’en til mp3-spilleren føltes som en revolusjon. Så tok det et par år før iPod ble det store, og Apple lanserte iTunes. Man satt igjen med ett stort spørsmål: hvordan finne musikk uten at man måtte betale? Jeg var tross alt ikke gammel nok til å ha VISA-kort og fikk ikke kjøpt musikkfilene fra iTunes selv. LimeWire ble min store redning. Likevel  måtte man ha litt flaks for å ende opp med en fil som det faktisk var musikk på. LimeWire er en P2P-tjeneste, og ligger i samme kategori som The Pirate Bay, altså ulovlig nedlasting.

Harald Heide Steen jr. ble hele Norges ubåtkaptein gjennom NRK’s sketsj på 70-tallet. I sketsjen kan han fortelle seerne at de «ikke kan se den grense under vann!» når han blir spurt om han er lovlig innenfor Norges grenser. Trekker vi linjene inn i dagens digitale samfunn, kan vi også si at det er like vanskelig å se grensen i den den digitale verden. Arne Krokan skriver i sin bok «Det friksjonsfrie samfunn» om den globale eller grenseløse tilgjengeligheten, som igjen skaper en tilsvarende åpenhet eller transparent. Etter hvert som tjenestene etableres digitalt, har de blitt tilgjengelige fra alle verdens hjørner. Dette gjør det vanskeligere å stenge internettbrukere ute, og holde grensene mellom landene. Overgangen til et digitalt samfunn har ført til juridiske konsekvenser.

«I will testify that the internet, and peer-2-peer technology in particular, allow us to do that which we, as humans, fundamentally need to do: share.»

-John Perry Barlow

En ny verden med Spotify

Etter noen år med frustrasjon over uskyldige, ulovlige nedlastinger, ble Spotify redningen. Svenske Spotify var de første som hadde suksess med «strømmemodellen», hvor man ikke kjøper selve musikken, men kjøper tilgang til det man ønsker å høre. Spotify er et godt eksempel på en disruptiv tjenesten. Det vil si at tjenesten kom fra en kant man ikke regent med. Det var ikke plateselskapene som kom med iTunes og Spotify, men Apple og svenske gründere.

I juni 2016 passerte Spotify 100 millioner brukere i måneden, hvorav 30 millioner er betalende premiumbrukere. Gjennom sin herskare av brukere kan Spotify benytte collaboative filtering for å anbefale musikk til brukerne. Dette fører også til at ny musikk blir delt og anbefalt, som igjen gjør det «tryggere» for artister å slippe ny musikk. Ny musikk blir enklere å oppdage. Man ser at tjenestens verdi og kvalitet øker i samme takt som antall brukere, som gjør at man får en nettverkseffekt. Å kunne se hva andre hører på, få anbefalinger og kunne høre akkurat det du vil, vil jeg påstå har utgjort en enorm forskjell fra det å bruke discman og CD-plater. Det har i tillegg til mer frihet ført til nye kjøpsmønstre og kjøpsprosesser. Delingsøkonomien har gjort sitt inntog, som min medstudent Amanda Bostad trakk linjer til i dette innlegget.

musikkSkjermdump

 

Hanne Grøtli Løkken

_______________________________________________________________________________

Kilder:

Krokan, Arne. 2015. Det friksjonsfrie samfunn. Cappelen Damm AS.

http://www.medienorge.uib.no

http://e24.no/naeringsliv/spotify-har-passert-100-millioner-aktive-brukere/23717948

http://www.wsj.com/articles/spotify-looks-to-ramp-up-ad-business-1466416801

RelatedPost

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.