Hva vet Facebook om deg?

På fredager ruller gullrekka på NRK, hvor Skavlan er en av programmene. Denne fredagen gjestet en professor, som fortalte om hvordan Facebook kan vite hvordan du er som person. Han har utviklet en metode for å avdekke personlighetstrekk ved å studere hva du følger på Facebook. Så hvordan kan algoritmer bruke denne informasjonen?

Personen bak profilbildet

Vi har kommet såpass langt i den teknologiske utviklingen at vi vet at vi avslører mye informasjon om oss selv. Informasjon blir avslørt i form av hva du bruker internett til, basert på f.eks. streaming av musikk, hvem du følger og liker i sosiale medier. Likevel avsløres informasjon om deg uten at du selv er klar over det. Algoritmene kan legge sammen 2+2 og avdekke psykologiske trekk hos personen bak profilbildet.

Basert på hva du liker og hvem du følger i sosiale medier, eller rett og slett hvordan du bruker mobilen og søkemotorer, kan de ulike plattformene tilrettelegge sin markedsføring og målretting. Michal Kosinski, professor ved Stanford University Graduate School of Business, kunne fortelle at deres modeller og algoritmer fanger opp sammenhenger, som er for små til å oppdage for mennesker.

Algoritmer

 

Hvem er du?

Algoritmene ser sammenhenger mellom de ulike sidene og interessene dine. Er det en sammenheng mellom ditt politiske ståsted og den musikken du hører på? Kosinski påstår at det er mulig. Informasjonen som er tilgjengelig på sosiale medier, kan brukes til å finne ut om du er introvert eller ekstrovert, intelligens, religion, om du er lykkelig og andre psykologiske trekk. Dette er akkurat samme måte som en personlighetstest er bygget opp.

Atferd er ikke tilfeldig, men det vil alltid være små forbindelser i ulike deler av livet. Algoritmene fanger opp disse små bitene og sammenhengene, og danner dermed et nokså presist bilde av hvem du er. Dette kan brukes i jobbrekruttering, avdekking av psykologiske problemer eller markedsføring.

algoritmer

Psykologisk målretting i valgkamp

Tidligere målrettet man hovedsakelig mot grupper, men ved hjelp av algoritmene kan man nå skreddersy målretting mot hver enkelt person.

Kosinski fikk spørsmål om dette var måten algrotimene jobbet på i forbindelse med Brexit og presidentvalget i USA. Han svarte at Obama var først ute med psykologisk målretting og bruk av sosiale media i stor skala. Denne måten å føre valgkamp på, gjør at man kan snakke om den enkelte velgerens drømmer, frykter og interesser. Videre fører dette til at velgeren kjenner på relevansen og velgeren blir da mer engasjert i den politiske prosessen. Dette fører til at politikerne kan tiltrekke seg velgere, som de ikke nødvendigvis ikke ville gjort dersom de ikke benyttet denne målrettingsmetoden.

Teknologien endrer menneskers atferd, og om dette er positivt eller negativt vil være opp til den enkelte å avgjøre.

 

Se hele intervjuet med Michal Kosinski her fra ca 34:00

 

Les mer om personlighetstesting her

 

Hanne Grøtli Løkken

RelatedPost

4 thoughts on “Hva vet Facebook om deg?

 1. Spennende innlegg, og kanskje litt skummelt spør du meg!? Det er helt utrolig hva disse algoritmene kan finne ut av. Personlig er jeg både for, og i mot dette – på en side er det veldig greit at disse finner ut hva som er interessant for meg, slik at jeg slepper og bla igjennom masse unyttige nyheter og bilder. Samtidig syns jeg det er skumelt at de vet så mye om meg som person. Hva syns du?

  Jeg syns du skriver bra, og du har en fin lengde på innlegget som gjør at man ikke mister interessen 🙂

  1. Takk for hyggelig kommentar! Jeg er helt enig. Det er både positivt og negativt. Jeg skrev i et tidligere innlegg at jeg fikk øynene opp for endringer i teknologi og samfunnet tidlig i semesteret, og har innfunnet meg med at jeg må godta endringene og ikke være redd de 🙂

 2. Veldig bra innlegg Hanne. Etter min mening ville jeg heller hatt markedsføring rettet direkte mot meg bygd på algoritmer, enn å få masse reklame som ikke treffer meg i det hele tatt. Samtidig er det en ekkel følelse å vite at så mye informasjon om meg ligger lagret i ett eller annet system der ute.
  Jeg har skrevet et innlegg som stiller spørsmål ved om internett kjenner deg bedre enn dine nærmeste. Ta gjerne en titt: http://www.amandabhaukaas.no/kjenner-internett-deg-bedre-enn-dine-naermeste/
  – Amanda

  1. Takk, for hyggelig kommentar! Ja, det er noe å tenke over dette. Hvor mye skal man eksponere seg, og hva kan man kreve av algoritmene og en datamaskin?! Jeg vil gjerne lese innlegget ditt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.