Programmatisk annonsering

Eirik Smith fra Delta Project gjestet i dag forelesningen i Digital Markedsføring, og fortalte om programatic buying (programmatisk annonsering). Dette er datadrevet annonsering, og en mer avansert måte å annonsere på enn tidligere.

Hva er programmatisk annonsering?

Dette er en måte å annonsere mer effektivt på, og man kan målrette bedre enn tidligere. Gjennom programmatisk annonsering kan man drive real-time annonsering. Tidligere måtte man vente en stund før man kunne gjøre noe nytt med annonsen, og dermed kunne man tape salg og kunder til andre konkurrenter. Med Real-time annonsering kan man endre og tilpasse annonsen eller plasseringen av annonsen, når den er synlig for forbrukerne. Progammatisk annonsering og real-time gjør at man kan optimalisere annonseringen.

Det norske medielandskapet

Smith snakket om hvordan det norske medielandskapet er i dag, og hvordan vi nordmenn bruker ulike enheter. Dette påvirker hvordan man skal markedsføre seg som bedrift. Kakestykkene i diagrammet taler mye for seg, og det viser tydelig endringer. De tradisjonelle formene for annonsering gjennom mobil/tablet, video, TV og de store digitale skjermene vil gå inn under programmatics. Per dags dato kjøpes 42% av reklame og annonser gjennom programmatics.

programmatisk

(Tall fra Eirik Smith)

SoMe er sosiale medier. Dette er markedskanaler som vokser raskt og annonsering i reklamepausene på TV har snart lite for seg. Grunnen til dette er at i reklamepausene tar folk opp mobilen og scroller seg gjennom Facebook, Instagram, SnapChat og Twitter. For å unngå overeksponering kan man ved hjelp av programmatics hele tiden endre sin synlighet, og innholdet i annonsene. I tillegg vil det være lite kostnadseffektivt for en bedrift å satse alt på én fast annonse.

Kundekommunikasjon

I et programmatisk perspektiv får man bedre kundeinnsikt, ved at man ser hvilke annonser som genererer bl.a. mest klikk eller visninger, og man ser hva kunden vil ha. Dette gjør at man også kan optimalisere annonsene, ved å se over resultatene, og skru av de plattformene som ikke funker. Ved å ta dette videre til rapporteringen kan man planlegge bedre og bruke disse resultatene i en ny kampanje.

Gjennom god kundeinnsikt kan man skreddersy annonser på grunnlag av hvilke sider kunden besøker, slik at annonsene ikke er like for hver gang de vises. I tillegg vil interaksjonen med kunden stå mer i fokus. Vi ble i dag presentert for fremtidens markedsføring gjennom en kampanje for British Ariways. Denne videoen viser hvordan man kan fange kundens oppmerksomhet gjennom live og real-time markedsføring og annonsering:

 

Fremtidig nysgjerrighet

Markedet er i endring, og hva vil markedet etterspørre om noen år? Når man har forståelse for mulighetene kan det være enklere å lage god reklame. På grunn av at det hele tiden skjer endringer i samfunnet og inne teknologi forventer kundene hyppige endringer og nyheter hos ulike aktører. Derfor ønsker de også hyppige endringer i annonser, slik at de ikke blir for påtrengende og ødelegger kundeopplevelsen.

Automatiseringen har skjedd for lengst, men mest sannsynlig vil det bli mer automatisering også fremover. Smith trakk fram nysgjerrighet som site punkt på sin liste over fremtidens utsikter. Mennesker er nysgjerrige, og vi søker hele tiden ny kunnskap. Vi har kommet så langt at kunnskapen ikke lenger står i bøkene, men må erfares. Hans nåværende stilling i Delta Project eksisterte ikke for 4 år siden. Dette sier også litt om utviklingsperioden vi er inne i nå.

Takk for en interessant og spennende forelesning! 

 

Hanne Grøtli Løkken

 

KILDER:
Dette innlegget er inspirert av foredraget til Eirik Smith.

https://www.deltaprojects.com/framsida-2/

https://blogg.synlighet.no/hva-er-programmatic-og-rtb-annonsering/

RelatedPost

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.