SEO: Søkemotoroptimalisering for WordPress-brukere

Søkemotoroptimalisering (SEO) gjør det mulig for en nettside å være synlig for sin målgruppe, og man ønsker å få trafikk inn på sin nettside. Tusenvis av resultater vil dukke opp på skjermen når man gjør et søk. Konkurransen om å være nettstedet på toppen, eller hvertfall på førstesiden, er høy. Tidligere student i kurset Digital Markedsføring Eivind Bodding og spesialist på søkemotoroptimalisering Sigurd Bjurbeck gjestet forelesningen 09.03.17. Dette inspirerte til å lage en guide til hvordan man kan forbedre sin synlighet som en nettside, gjennom noen enkle steg.

Hva er søkeoptimalisering?

Søkeoptimalisering handler om å være synlig, og fange din målgruppes oppmerksomhet. Man vil helst ligge øverst på listen over organiske søk, og man vil vite hva målgruppen er ute etter når de søker etter relevante ord i Googles søkemotor. Organiske søk er ubetalte søk, som Google regner som mest relevante for den som søker. Disse søkeresultatene kan styres mye av nettsidens innehavere ved å ta noen enkle grep for å bli mer synlig, gjennom SEO. Så hvordan gjør man dette? Man trenger ikke være rakettforsker for å fremme sin egen nettside. Likevel kan det diskuteres om SEO er et eget fagområde, fordi det er flere fagområder innenfor dette feltet. Og helt konkret kan SEO defineres som:

«Et sett av tiltak og tilnærminger som resulterer i rangeringer og organisk/gratis trafikk fra Google»

En guide: Yoast kan brukes til SEO

Det er mye du kan gjøre for å bli mer synlig på nett, men dersom du benytter WordPress, kan du enkelt installere en utvidelse som heter «Yoast». Dette gjør at du slipper å legge inn fysiske kodeendringer i HTML-dokumentet til nettsiden.

1. Installering av «Yoast»

Dersom du kjenner godt til WordPress, vet også hvordan du installerer utvidelser (plug-ins). Hvis ikke: klikk deg inn på Utvidelser –> Legg til ny –> Søk «Yoast» –> Finn utvidelsen som heter Yoast SEO–> Trykk installer og aktiver.

SEO yoast

2. Implementering på nettside

Når utvidelsen er aktivert finner du igjen utvidelsen på venstre side, under instillinger i menyen. Der kan du legge inn informasjon om nettsiden, under generelt –> open configuration wizard.

SEO generelt

Når denne konfigurasjonen er åpnet blir man dirigert inn på denne siden, hvor man klikker seg gjennom de 10 trinnene og legger inn informasjonen som kreves:

SEO welcome

3. «Trafikklys»

Utvidelsen legges også inn automatisk under innlegg og sider. Det vil si at når du skal skrive et nytt innlegg, endre et eksisterende innlegg eller legge til nye/endre sider, vil du få «trafikklys» på høyre side av innlegget/siden.

Grønn= Bra SEO og leservennlighet
Oransje= OK SEO og leservennlighet
Rød= Dårlig SEO og leservennlighet

SEO valg

Dette kan endres ved å gå inn i hvert innlegg, hvor SEO-verktøyet ligger under innleggsruten. I tillegg kan du følge med på «trafikklysene» samtidig som du skriver, gjennom dette verktøyet. For å se hvor god søkemotoroptimaliseringen holder seg, må man legge inn et nøkkelord (Focus Keyword). Legg gjerne inn et ord som beskriver innlegget.

4. Meta-tekst

I Googles søkemotor vises resultatene med en overskrift, URL og en meta-tekst. Den øverste delen av bildet nedenfor, viser hvordan lenken til nettstedet vil fremstå som søkeresultat. Finnes da nøkkelordet i overskriften (blå), URL’en (grønn) og meta-teksten (svart) vil det påvirke Googles søkereultater positivt. Her er det viktig å legge inn titler og tekst som er innbydende, og som gjør at leseren vil klikke på lenken. Meta-teksten er et sammendrag av hva innlegget eller siden handler om, og kan ikke overstige 50 ord.

SEO meta

5. Meta-tekst for hovedside

Hva vil du at søkeren skal lese om ditt nettsted når du kommer opp som søkeresultat? Dette kan endres utenom Yoast, men er dog like viktig. Det fungerer på samme måte som meta-tittelen under innlegg og sider.
Du finner det under innstillinger –> generelt.

Nettstedstittel er den blå lenken, URL er den grønne og Slagord er den svarte meta-teksten i søkeresultatet.

SEO meta forside

Endrer du også permalenkene fra «standard» til «Innleggsnavn» vil det slå positivt ut på søkeresultatene. Det vil være en beskrivende URL, som viser søkeren hvvilken side man kommer til. Gjør URL’er enkle å forstå og enkle å bruke. Dette gjelder også tittelen på siden- og er en av de viktigste delene av SEO.

Generelle tips for bedre SEO

 • Innholdsmarkedsføring – Hjelper kunden i kjøpsprosessen, kan gi nettsiden relevante og verdifulle lenker. Gjør nettsiden til en autoritet og det øker merkevarekjennskap. Ønsker du å lese mer om innholdsmarkedsføring (Inbound marketing) kan du lese dette innlegget. 
 • Brukervennlighet – Google belønner nettsider som er enkle å bruke og er nødeløse mot dårlig brukervennlighet. Dette gjelder både for PC og mobil, og mellom 50 og 70% av visningene av nettsider kan være på mobil. Navigering har også en innvirkende effekt på brukeropplevelsen. Pass på at nettsiden er enkel å navigere seg rundt på både for mobil, nettbrett og PC.
 • Lenker – Å lenke til andre fremmer andres nettsider. Derfor vil ekstern lenking so at andre lenker til deg, fordi du har godt innhold. Intern lenking skjer ved at du selv lenker til andre sider på nettstedet ditt. Internett er bygget på lenking mellom nettsider, og jo mer din side er lenket, jo bedre tror Google at din side er. Dette fører til at du klatrer oppover i søkeresultatene.
 • Sosiale medier – Alle er på sosiale medier, i hvertfall de fleste. Koble bedriftens sosiale profiler og plattformer til nettsiden.
 • Sett kunden i fokus – Tenk som kunden og finn ut hva kunden er på utkikk etter. Benytt ulike verktøy som kan hjelpe deg med å finne relevante søkeord som kundene benytter, og optimaliser hastigheten på nettsiden din slik at lastetiden blir kortest mulig.
  Finn relevante søkeord her: http://keywordtool.io
  Optimaliser hastigheten på nettsiden din her: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

 

Ønsker du å lære mer om søkemotoroptimalisering kan du lese denne guiden: https://static.googleusercontent.com/media/www.google.co.uk/en/uk/webmasters/docs/search-engine-optimization-starter-guide.pdf

 

Hanne Grøtli Løkken

 

KILDER:

Takk til Sigurd Bjurbeck og Evind Bodding for inspirerende og lærerik forelesning!

RelatedPost

3 thoughts on “SEO: Søkemotoroptimalisering for WordPress-brukere

 1. Hei på deg! Jeg syns du har laget en veldig fin, og ikke minst interessant guide over hvordan man skal installere Yoast SEO som en WordPress utvidelse. Etter jeg leste dette innlegget har jeg faktisk installert dette selv ved å følge dine steg. Det var kjempe lett :)!

  Jeg liker også at du først forteller litt om hva SEO er, og at du oppsummerer med en del generelle tips om hvordan man kan bli bedre på SEO!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.