Søk mer effektivt med Google

Hvert sekund gjennomføres 40 000 søk i Google Search. Vi søker for å lære og forstå, og for å holde oss oppdaterte. Alle kan gjøre et søk i Google, men hvordan kan vi søke mer effektivt? Hvordan kan vi innskrenke eller utvide et søk?

Google Powersearch

Google Power search er et søkekurs hvor man lærer å søke smartere, og kan gjennomføres av hvem som helst. Vår foreleser Arne Krokan anbefalte oss å gjennomføre kurset, og har skrevet litt om hvorfor her. Kurset har 6 deler, med tilhørende oppgaver. I første del av kurset er en grunnleggende «oppvarming», før man bruker denne kunnskapen i senere deler av kurset. Denne videoen forklarer hvordan Google søk fungerer:

Kurset har ført til at jeg oppdaget nye måter å søke på, som vil gagne meg både privat og i skolesammenheng, i tillegg til at man får en bedre forståelse av hvordan Google kommer fram til søkeresultatene. Kurset tar en del tid, så disse fem tipsene er en oppsummering av det jeg syntes var viktigst å få med seg:

1. Fil-søk

Dersom du er ute etter en speseill type fil, f.eks. economy kan man presisere dette ved å skrive: File:pdf economy i søkefeltet. Dermed får man kun resultater i pdf-format.

2. Bilde-søk

Har du funnet et bilde du ikke vet opprinnelsen på eller hvem som er på bildet? Gå inn på Googles søkemotor, klikk på «bilder» øverst i høyre hjørne, og man får opp en ny søkeside hvor man kan dra- og slippe eller lime inn et bilde man kan søke på.

søk bilde

 1. 3. Filter-søk

  Når man har foretatt et søk, kan man legge til ulike filtere. Dette eksemplet viser hvor ulike søkene er mår man søker på «Tesla». Man kan søke på bla bilder med en spesiell farge, ansikter, animerte bilder og artikler publisert i et spesielt tidsrom:
  søk med datosøk tesla bil søk tesla

  4. Eksluderende søk

  Skal du spise meksikansk mat i kveld og vil lage salsaen selv? Oppskriften finner man enkelt på Google, men søker man kun «salsa» er det fare for at man får både oppskrifter, dansestilen og ulike restauranter mad «salsa» i navnet. Skriver man derimot: «salsa -dans -restaurant», er det stor sannsynlighet for at kun oppskriftene kommer som søkeresultater.

  5. Sitat-søk

  Hvor irriterende er det ikke å ha en sang på hjernen, men du aner ikke hva sangen heter? Kan du en setning fra verset eller refrenget, skriver du den inn i Googles søkefelt med gåseøyne («setning»), og du får resultater med nøyaktig den setningen. Er du derimot usikker på rekkefølgen eller om noen av ordene ikke stemmer, skriver du bare ordene/ setningen UTEN gåseøyne.

 

Fun facts:

 • Usikker på betydningen av ulike spesialtegn? Søk:# og få betydningen av tegnet
 • Ikke alle spesialtegn kan brukes
 • Søk på regnestykker og få opp en kalkulator med svaret
 • Søk «soloppgang Oslo» og du får nøyaktig klokkeslett
 • Store og små bokstaver om hverandre har ingen betydning, du får samme resultat uansett

 

Hanne Grøtli Løkken

2 thoughts on “Søk mer effektivt med Google

 1. Dette var til stor hjelp! Søkene mine på Google blir garantert mer effektive etter å ha lest dette. Innlegget var oversiktlig og lett å lese. Supert bruk av bilder for å illustrere hva du gjør!
  Takk for tips 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.