Trender på Facebook endrer markedsføring

I forrige forelesning fikk vi besøk av Prashant Søegaard fra Facebook, som snakket om markedsføring på Facebook og Instagram, og hvordan folk bruker mer og mer tid på mobile enheter. Facebook ble lansert i 2004 med et mål om å samle folk, og i løpet av 13 år har de vært med på utviklingen av sosiale nettverk. Vi ble introdusert for tre store trender som endrer måten folk oppfatter media på, og hvordan folk handler. Dette fører til at markedsføringen må foregå på andre måter enn tidligere, gjennom elementer som tracking, målretting, kreativitet, auksjon og bud, optimalisering og ulike annonseformater.

Viste du at 3,3 millioner nordmenn er aktive brukere av Facebook, og over 2 millioner nordmenn er aktive på Instagram. Hver dag bruker hele 82% av nordmenn mobilen, og da i snitt nesten 5 timer om dagen.

Facebooktrender

Skjermdump

Tre trender

På bakgrunn av den enorme mengden brukere av sosiale plattformer og nettverk, som Facebook, ser man tydelige endringer i forbrukernes kjøpsprosess. Dette medfører at markedsføring kan påvirke ulike kundegrupper dersom de benytter annonsering gjennom Facebook.

Fra desktop til mobil

De fire store mediene i vår tid er radio, TV, digital og mobil. Norsk radio har nå gått fra FM-nett til DAB, altså en digital måte å sende radio på med en tilhørende datatjeneste. Vi har fått smart-TV som man kan koble på internett og hvor man kan installere apper. Kun 23 % av nordmenn bruker TV’en jevnt og skrur på TV’en for å se et program, fordi vi bruker mer tid på strømmetjenester som Netflix, HBO og generelt nett-TV. Det vil si at vi også bruker mer tid på bærbare enheter som mobil og nettbrett. Vi vil se programmer på farten og ha muligheten til å se serier og filmer når som helst, hvor som helst. Det vil igjen si at vi er avhengig av internett, og hele 60% av all tiden vi bruker på internett er gjennom en mobil.

Fra tekstbasert kommunikasjon til visuell kommunikasjon

Fordi vi bruker så mye tid på mobil, ønsker vi også at den har en viss størrelse slik at vi kan se video. Tidligere var det om å gjøre å ha den minste mobilen, men nå kan den gjerne være ganske stor. Vi krever mer, fordi teknologien gir oss mer hele tiden. I tillegg vil vi vise andre hva vi driver med, og benytter derfor i større grad bildedelingsverktøy som SnapChat og Instagram- kommunikasjonsprosessen endres. Vi trenger bare 13 millisekunder for å identifisere et bilde, noe som underbugger uttrykket «et bilde sier mer enn tusen ord».

trender i sosiale medier
fange oppmerksomhet

 

Fra søk til opplevelser

Å søke og lese er snart utdatert. Vi vil oppleve og være der det skjer. Dette gjør at det hele tiden produseres mer informasjon og ulike aktører sloss om forbrukernes oppmerksomhet. Ved bruk av videosnutter som spilles av automatisk i neews-feeden din, jobber Facebook aktivt med å fange oppmerksomheten til forbrukeren i løpet av 3 sekunder.

Facebook er brukerbasert, som vil si at de kan tilrettelegge markedsføringen på tvers av enheter. Dette gjør de for at forbrukerne ikke skal bli mettet på annonser, slik man kan bli ved bruk av cookies (som tror at du er ulike personer dersom du bruker ulike enheter). Markedsføring på internett endres i takt med endringen i samfunnet, trender på sosiale medier og hvordan forbrukerne bruker ulike plattformer.  Ønsker du å lese mer om hvordan Facebook markedsfører, les mer her.

Takk for en opplysende og interessant forelesning Prashant Søegaard, og for inspirasjon til å opplyse andre om Facebook! 

 

Hanne Grøtli Løkken

RelatedPost

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.