erfaring

Et problem jeg vil løse: Trumfer erfaring kunnskap?

Vi fikk i oppgave av vår foreleser Karl Philip å skrive et innlegg om hvilket problem vi ønsker å løse. Verden står oven for hungersnød og krig, så hvordan kan lille meg løse slike problemer? Carl Størmer hjalp meg til å sette ord på hvordan jeg kan angripe et problem og konflikter. 

Hvilket problem vil jeg løse?

Jeg vet ikke hvilket konkret problem jeg vil løse, men jeg vet hvilke ferdigheter og evner jeg trenger for å stake ut kursen. Jeg vil ikke kalle det et direkte problem, men mange kvier seg for å jobbe digitalt på grunn av for lite kunnskap. Dette gjelder både enkeltmennesker og bedrifter. Derfor ønsker jeg å forberede til å kunne hjelpe andre, som ikke har nok kunnskap om teknologi.

Ved at jeg tar fag som omhandler digitale medier og markedsføring, utfordrer jeg meg selv til å se muligheter i den digitale utviklingen. Med digital markedsføring som en del av bacheloren min, har jeg staket ut kursen mot å jobbe med nettopp det. Størmer hjalp meg til å forstå at man ikke trenger en plan for hvor man vil i livet. Likevel vil forberedelser gjøre at du kan kommer langt. Uforutsette hindringer vil gjøre at den måten vi nå forbereder oss til livet, senere vil gi oss en erfaring vi kan bygge videre på.

Carl Størmer- å miste kontrollen

Onsdag (13.02.17) var vi så heldige å få besøk av Carl Størmer som gjesteforeleser. Han er musiker og har jobbet som leder og gründer i både USA og Norge. Nå driver han sitt eget konsulentselskap som heter Jazzcode, og han åpnet showet med å si at

«det er bedre å være godt forberedt enn å legge en plan».

Vi mennesker elsker å planlegge og ha kontroll, samtidig som vi vil effektivisere og få til alt. Så får vi spørsmålet; hva skal du bli? Mange vet hva de vil bli, mens andre heller stiller seg spørsmålet: «hvilket problem ønsker jeg å løse? Og hvilken kunnskap, ferdigheter og evner trenger jeg for løse problemet?».

Jeg vet ikke hva jeg vil bli, og når jeg får spørsmål om hva jeg blir når jeg er ferdig med utdannelsen min- har jeg ikke noe konkret svar. Jeg går linjen Ledelse og Servicestrategi, som vil si at jeg stort sett kan jobbe i alle bransjer. Med en fordypelse i Digital Markedsføring, vil jeg kunne tilføre og hjelpe bedrifter eller enkeltpersoner med min digitale kunnskap. Jeg har med andre ord ikke lagt noen plan for hvordan jeg skal få en jobb, men ved å gå en linje som tilbyr fag som interesserer meg, kan jeg forberede meg på hva som møter meg når jeg kommer ut i arbeidslivet.

Størmer snakket om at livet er uforutsigbart, og det å ha en retning kan være viktigere enn å ha en detaljert plan. Oppstår en uforutsett krise, vil ikke planen samsvare og du har mistet all kontroll. Klarer man da heller å ha en intensjon om hvordan man skal takle uforutsette hendelser og ha en forståelse for hvordan hindringene kan påvirke ufallet, vil du være en erfaring rikere. Han satte ord på mange av de spørsmålene jeg har stilt meg når det kommer til samspill mellom mennesker, og at alt ikke trenger å være like perfekt hele tiden.

erfaring

Trumfer erfaring det meste av teori?

Som student skal man gjerne prestere gjennom gode karakterer og legge all tid til skolearbeid. I tillegg skal man overleve, og dermed måtte jobbe ved siden av studiene. Og bra er det, for vi studerer for å komme ut i arbeidslivet, og vi vil gjerne ha en jobb som er relevant for det vi studerer, slik at vi klarer å relatere studiene til noe håndfast. Å jobbe ved siden av studiene er noe jeg ser på som en enorm erfaring. Vi får til og med høre at for å få den jobben man ønsker, er det mange arbeidsgivere som ønsker at man har erfaring. Det står ofte som et krav for å bli ansatt. Men hvordan skal du da klare å ha en jobb som er relevant for studiet, når skolen krever 100% tilstedeværelse og oppmerksomhet?

Konklusjon

Så hva kan vi konkludere med? Kan jeg løse problemet? Vi må tilegne oss den riktige kunnskapen og ha en arbeidsmoral som overgår konkurrentene, som i mitt tilfelle er mine medstudenter i DIG2101. Alle studentene i denne klassen bygger kompetanse på grunnlag av interesse og mål. Vi har valgt å fordype oss i den digitale verden, og dermed luket ut et hav av andre muligheter- akkurat nå. Likevel kan mulighetene for ny fordypning oppstå på et senere tidspunkt. Vi lever i en verden hvor spesialisering utgjør forskjellen, og antall eksperter øker. Problemet er at hvis alle gjør «best practice», blir det da «best practice» å gjøre noe annet? Hvordan skal man kunne skille seg ut i mengden, som allerede har en økende andel eksperter? 

Hanne Grøtli Løkken

 

– Les gjerne Amanda sitt innlegg om den sultne studenten, som gir et innblikk i kampen om oppmerksomheten blant studentene.

2 thoughts on “Et problem jeg vil løse: Trumfer erfaring kunnskap?

  1. Kjære Hanne, takk for en fin tilbakemelding på foredraget. Du nevner «best-practice», og jeg tror noe av det viktigste jeg ville si er at det ikke finnes noe «best practice» i livet. Alle kommer seg gjennom livet på ulikt sett, og alle finner løsninger som passer best for dem. Å lete etter én riktig måte som å leve livet på er absurd; det er for mange tilfeldigheter som spiller inn og din evne til å tilpasse deg disse omstendighetene er avgjørende for hvor bra du får det. Det gjelder å være godt forberedt, fleksibel i øyeblikket og fokusert på de faktorene du kan påvirke. Lykke til videre.

    1. Takk for tilbakemelding, jeg tar til meg alt 🙂
      Jeg ville jo gjerne frem til at det ikke er noen best practice, men at det kanskje er sånn mange tenker!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.